Pomoč v Savinjski regiji po poplavah

Letošnje poletje si bomo prav gotovo zapomnili po poplavah, ki so zajele precejšen del Slovenije. Poplave v severni in osrednji Sloveniji so se zgodile 4. avgusta 2023 po dolgotrajnejšem močnem nalivu, ki se je začel 3. avgusta. To je najhujša naravna nesreča v zgodovini Slovenije, kjer je na določenih območjih padlo med 150 do 200 litrov dežja na kvadratni meter. Izdano je bilo rdeče opozorilo, v marsikaterem kraju je bila sprožena sirena za nevarnost. Poplave so prizadele dve tretjini slovenskega ozemlja in največ škode povzročile na cestni, energetski in bivalni infrastrukturi.

Člani PGD Bizovik smo bili aktivirani za pomoč pri sanaciji po poplavah v Savinjski regiji. Prvič smo se kot del konvoja Regije Ljubljana 1 na prizadeto območje odpravili v četrtek, 10. 8. 2023. Na pot smo se odpravili ob 5.30 uri, da smo lahko čim prej pričeli z delom in tako izkoristili dan. Naše društvo je sodelovalo z voziloma GVM s prikolico in AC ter 8 gasilci. Ob prihodu smo z vozilom GVM pomagali pri čiščenju dvorišč in jaškov na več lokacijah v tamkajšnjih naseljih, z avtocisterno pa pomagali pri čiščenju cest na območju. Celotna odprava je štela 70 vozil in 342 gasilcev.

Na pomoč v Savinjsko dolino smo se odpravili še enkrat, in sicer 17. 8. 2023, enako v konvoju Regije Ljubljana 1, tokrat pa samo z avtocisterno in tremi gasilci. Ob prihodu v kraj Nazarje smo se stacionirali v podjetju KLS, kjer smo pomagali pri čiščenju poslovnega objekta.

Po prihodu domov, smo opremo in obleke tudi temeljito očistili.

Anže Hlebš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja