Enota nujne medicinske pomoči v PGD Bizovik

V letu 2005 se je Mestna občina Ljubljana, Oddelek za zaščito in reševanje odločil, da začne v mestu usposabljati ljudi za nudenje nujne medicinske pomoči. Ciljna skupina so bile organizacije, katere se med svojim običajnim delom srečujejo tudi z nudenjem prve pomoči. In ravno gasilci smo bili tista skupina katera je prebila led. PGD Bizovik ima v svojih vrstah 5 članov in 6 članic, kateri so opravili usposabljanje in znajo rokovati s potrebno opremo. Poleg usposabljanja je MOL poskrbel tudi za opremo. Vse organizacije, katere imajo usposobljene člane, je opremil s torbo polno opreme ter zajemalnimi nosili in pripadajočimi opornicami.

Pod zgoraj našteto opremo spadajo predvsem tlačna posoda s kisikom in pripadajočimi naobraznimi maskami, ekstremitetne opornice, predihovalni balon, tubusi, opeklinski obkladki, zajemalna nosila, vratne opornice…skratka oprema, katero med običajnim avtomobilskim kompletom prve pomoči ne zasledimo.

Zaradi odločitve, da bo oprema NMP stacionirana v vozilu GVC 16/25, smo se v društvu odločili za nakup še enega podobnega kompleta, katerega smo namestili še v vozlo GV-1. Ta nam služi kot dodatna oprema pri intervencijah s čolnom. Tretji, bolj skromni paket opreme, pa je nameščen v vozilu AC 16/80. S tem smo se izognili možnosti, da bi ob izvozu posameznega vozila naši gasilci ostali brez pripomočkov za nudenje prve pomoči, kateri so včasih na intervenciji še kako potrebni.

Lutka, na kateri izvajamo reanimacijo in imobilizacijo
Lutka, na kateri izvajamo reanimacijo in imobilizacijo

 

Delovni jopič bolničarja
Delovni jopič bolničarja

Ravno zaradi zagotavljanja uspešnega rokovanja z zgoraj našteto opremo imamo člani PGD Bizovik v gasilskem društvu redne vaje. Opravljamo jih vsak drugo sredo v mesecu. Sem spada tako obnavljanje teoretičnega, kot obnavljanje praktičnega znanja.

Od leta 2008 dalje pa nam je pri osveževanju znanja v veliko pomoč tudi lutka, katera nadomešča pravega poškodovanca. MOL je zagotovila po eno lutko za vsak gasilski sektor v mestu Ljubljana. Z rednim izmenjevanjem lutke med društvi lahko sedaj veliko bolj pristno opravljamo tudi vaje temeljnih postopkov oživljanja, nameščanja ustno-žrelnih tubusov in podobno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja