100 let Gasilske brigade Ljubljana

Gasilska brigada Ljubljana v letu 2022 praznuje 100 let neprekinjenega obstoja. S takšno zavidljivo obletnico se postavlja na mesto najstarejše poklicne enote v Sloveniji. 

Decembra 1920 je tedanji župan dr. Ivan Tavčar naročil Franu Barletu, naj pripravi načrt za posodobitev gasilstva in ustanovitev stalne gasilske straže. Prva dva poklicna gasilca so v mestu zaposlili konec julija 1922. V oktobru je bilo zaposlenih že 10 gasilcev, od katerih je bilo šest stalno prisotnih. Torej že lahko govorimo o pravi gasilski enoti. 

Poklicni gasilci so dobili prostore v Mestnem domu (današnje Šentjakobsko gledališče). Leta 1947 so gasilci postali uslužbenci milice, enota se je preimenovala v gasilsko milico, reševalna postaja pa se je izločila in postala samostojna. Gasilska brigada se je leta 1960 preselila na novo lokacijo, na naslov Vojkova cesta 19, kjer ima sedež še danes. 

Obletnico smo želeli obeležiti na kar se da pester način, z aktivnostmi, ki bi bile na voljo prav vsem. Občanom in občankam, kolegom in kolegicam prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Ljubljana in tudi zaposlenim Gasilske brigade Ljubljana. Prav tako smo želeli načrtovati nekaj tradicionalnih jubilejnih aktivnosti ter nekaj projektov, kateri bi ostali aktualni tudi v prihodnje. Delovna skupina se je sestala v drugi polovici leta 2021, presejala vse prispele predloge in sestavila okviren letni plan aktivnosti. Sedaj, ko se praznično leto bliža koncu, lahko z velikim veseljem rečemo, da smo bili pri realizaciji načrta zelo uspešni.  

Že z mesecem januarjem smo zagnali preventivno akcijo »100 nasvetov za 100 let GB Ljubljana«. Namen akcije je, da skozi celotno leto za občanke in občane pripravimo skupaj 100 nasvetov, kako kakšno nezgodo preprečiti, kako ob kakšni nezgodi pomagati in na kakšen način ob nezgodi opraviti klic v sili na številko 112. Akcija je lepo sprejeta. Vsak mesec jo lahko premierno spremljate v oddaji Jutro na Planetu, na programu Planet TV. Posamezni posnetki pa so vam na voljo tudi na našem YouTube kanalu. 

V mesecu maju smo v centru Ljubljane, na Prešernovem trgu, pripravili prikazne vaje. Ljudem smo predstavili kar nekaj področij dela, na katerih delujemo gasilci. Vsi so si lahko ogledali kako gasilci posredujemo ob požaru, kaj vse počnemo na prometni nesreči, kako poteka reševanje iz višine, kako poteka reševanje iz vode in na kaj vse moramo biti pozorni ob nesrečah z nevarnimi snovmi. Dogodek je bil zelo lepo obiskan. Za dodatno popestritev je poskrbel tudi naš novi član. Maskota Brigi, katera je plan ugledala v jubilejnem letu, vsekakor pa nas bo spremljala še dolgo naprej. 

Preden smo odšli na počitnice in dopuste, smo poskrbeli za obuditev še ene tradicije iz zgodovine. Za naše zaposlene ter njihove družinske člane smo pripravili Družinski dan. Dogodek je namenjen druženju gasilcev, gasilk ter njihovih družin, saj se običajno srečujemo v sklopu službenih in intervencijskih obveznosti. Na dvorišču GBL smo poskrbeli za tako lep dogodek, da se je marsikdo od mimoidočih že spraševal, ali ima Gasilska brigada veselico 😊 

Mesec september smo želeli obeležiti najbolj svečano. Začeli smo s slavnostno akademijo v Šentjakobskem gledališču, simbolični stavbi kjer je GB Ljubljana začela svojo zgodbo. Dva dni kasneje smo načrtovali slovesno gasilsko parado, ki bi potekala od Kongresnega trga do Gospodarskega razstavišča. Žal nam jo je na tisti dan vreme zelo zagodlo, zato je bila parada odpovedana. Namesto na paradi, je dobršen del službujoče izmene GBL in del prostovoljnih gasilskih društev odpravljal posledice obilnega deževja. Vseeno pa smo se člani Javne gasilske službe MO Ljubljana, skupaj z gosti iz ostalih gasilskih enot, tisto popoldne družili ob premieri dokumentarnega filma o GB Ljubljana. Naj vas ob tej priložnosti razveselim z novico, da bo dokumentarni film do konca leta na ogled tudi na TV programu Slovenija 1. 

Več o aktivnostih ki potekajo in ki jih še načrtujemo, si lahko preberete na naših uradnih straneh družabnih omrežij Facebook in Instagram.  

Jubilejno leto žal niso zaznamovale le praznične aktivnosti, ampak tudi povečano število intervencij, kjer smo, skupaj s 35 prostovoljnimi gasilskimi društvi GZ Ljubljana, opravili ogromno intervencijskih ur. V spomladanskem delu leta smo se srečevali s povečanim številom intervencij v naravnem okolju, na območju Šentviškega hriba, Rožnika in Podgrada. Stvari so postajale tako intenzivne, da smo se z nekaterimi enotami srečevali že skoraj dnevno. Kar nekaj intervencij je bilo opravljenih tudi na območjih vrtičkov po Ljubljani. Prizanašala nam niso niti neurja in deževje. Kar nekajkrat smo se srečali z interventnimi dogodkih večjega obsega, kjer se je na terenu v 24 urah zvrstila celotna Javna gasilska služba mestne občine Ljubljana. Tako predstavniki GB Ljubljana kot tudi sestav GZ Ljubljana smo v mesecu avgustu večdnevno sodelovali pri gašenju katastrofalnega požara na Krasu.  

Tako in drugače leta še ni konec, zato ne bomo delali prehitrih zaključkov. Vseeno upamo, da smo z nekaterimi aktivnostmi tekom 100. leta postavili dobre temelje za aktivnosti v prihajajočih letih. Ob tem, ko pihamo svečke na torti pa si želimo, da se po vsakem našem srečanju, bodisi na intervencijah, izobraževanjih, vajah ali druženju, prav vsak posamezen gasilec in gasilka srečno in varno vrne v objem svojih najdražjih. 

Suzana Anžur

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja