Oktober mesec požarne varnosti

Leto 2020, tako Slovenijo kot Evropo in Svet, zaznamuje virus COVID-19. Ne glede na epidemiološko sliko in omejitve, ki veljajo v Sloveniji, so se Gasilska zveza Slovenije skupaj z upravo RS za zaščito in reševanje ter Slovensko združenje za požarno varnost odločili, da bo tudi letošnji oktober mesec varstva pred požari. Letošnji slogan meseca se glasi »Kdor za požarno varnost poskrbi, je v prostem času brez skrbi«.

Namen letošnjega projekta je opozoriti prebivalce, da tudi med preživljanjem prostega časa obstaja veliko nevarnosti, ki lahko povzročijo požar. Dopuste, počitnice, praznike in vikende lahko preživljamo na morju, potovanjih, v gorah ali pa doma. Ne glede na to, kje preživljamo prosti čas, ne smemo pozabiti, da lahko kadarkoli zagori. Da bo prosti čas minil brezskrbno in veselo, je pomembno, da poznamo preventivne ukrepe, s katerimi lahko preprečimo nastanek požara.

Spodaj so navedeni nasveti, ki so zbrani v zgibanki »Požarna varnost in prosti čas«.

Preživljanje prostega časa doma, domače zabave in praznovanja

Nevarnosti, pri katerih lahko zagori:

– Neustrezna praznična okrasitev, ko so sveče, bakle, lučke ipd. Sveče postavite v negorljiv svečnik oziroma na trdno in negorljivo podlago. Ne postavljajte jih na prepih ali v bližino gorljivih snovi. Sveče naj nikoli ne gorijo brez nadzora
– Ko pripravljate hrano, prižganega štedilnika in pečice ne puščajte brez nadzora
– Žar kurite samo zunaj. Postavite ga tako, da ne bo v bližini predmetov, ki lahko zagorijo. Pri plinskem žaru bodite pozorni na morebitno uhajanje plina. Za prižiganje žara na oglje ne uporabljajte vnetljivih snovi
– Določite varno mesto za kajenje in zagotovite pepelnike iz negorljive snovi. Po končani zabavi preglejte blazine na vrtnem pohištvu in koše za odpadke, da ni med njimi tlečih ogorkov
– Če na zabavah na prostem uporabljate odprt ogenj (sveče, bakle ipd.), naj ogenj ves čas nadzoruje odrasla oseba
– V bližini ognja pazite na otroke in hišne ljubljenčke
– Po končani zabavi ugasnite sveče in bakle ter pogasite ogenj na žaru in v kurišču.

Pravilna ureditev kurišča: 

Če kurite na prostem, upoštevajte morebitni razglas požarne ogroženosti naravnega okolja. Kurišče mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli njega pa očiščen vseh gorljivih snovi. Ogenj mora ves čas nadzorovati odrasla oseba. Po končanem kurjenju ogenj popolnoma pogasite. Ob močnejšem vetru ali močnejših sunkih vetra ne kurite, če pa ste že začeli, takoj prenehajte in ogenj pogasite.  Vedno imejte pripravljen gasilnik, vedro z vodo, cev za zalivanje ali druga sredstva, s katerimi boste lahko pogasili začetni požar. Pri veliki ali zelo veliki požarni ogroženosti naravnega okolja ni dovoljeno kuriti. Za nastanek požara zadostuje že najmanjši izvor ognja ali iskrenje. Požar se zelo hitro širi in ga je težko nadzorovati.

Otroci in počitnice

Če so otroci med počitnicami sami doma, jih poučite o nevarnosti ognja, mogočih vzrokih za nastanek požara in preventivnih ukrepih. Pogovorite se, kako se lahko ob požaru varno evakuirajo.

Osebe, ki potrebujejo pomoč

Ob načrtovanju svojega prostega časa pomislite tudi na starostnike, gluhe in naglušne, slepe in slabovidne, gluho-slepe ter gibalno ovirane osebe, ki bodo med vašo odsotnostjo ostale same doma. O njihovih potrebah poučite osebe, ki jim bodo med vašo odsotnostjo pomagale. Seznanite jih s številko 112, ki naj bo na vidnem mestu, na primer ob telefonu.

Pred odhodom na dopust

Pred odhodom na dopust poskrbite za požarno varnost doma.

– Ugasnite in iz električnega omrežja izklopite gospodinjske aparate in elektronske naprave
– Zaprite plinsko jeklenko
– Izpraznite pepelnike
– Ugasnite luči
– Vrata med prostori zaprite
– Pozimi ugasnite in ohladite kamine ter peči
– Naslov in telefonsko številko kraja dopustovanja oziroma številko mobilnega telefona pustite pri sosedih, sorodnikih ali prijateljih.

Letošnja tema projekta Oktober – Mesec požarne varnosti – SZPV

Na poti

Poleti je zaradi suhega vremena lahko povečana požarna ogroženost naravnega okolja in s tem povečana možnost za nastanek požara.

– V vozilo namestite ustrezen gasilnik.
– Med vožnjo ali počitkom na parkirišču ne odmetavajte gorečih ali tlečih delcev.
– Vozila ne parkirajte v visoki travi.
– Če na poti naletite na požar v naravi in je cesta zaprta, upoštevajte obvestila o zaporah cest ter navodila pristojnih služb in ustrezno prilagodite pot.

Na dopustu

Po prihodu v hotel, hostel, kamp, marino, na ladjo ipd., se seznanite s hišnim redom, načrtom evakuacije in z navodili, kaj storiti ob požaru. Navadno so obešeni na notranji strani vrat sob.
V tujini se pozanimajte, na katero številko lahko pokličete gasilce ali druge reševalne službe.

Bivanje v hotelu, apartmaju, hostlu in podobno: 

Preverite, kako bi se ob požaru lahko evakuirali in kje so zasilni izhodi. Poglejte, kje so nameščeni ročni javljalniki požara, gasilniki in hidranti s poltogo cevjo. Kuhajte samo v tistih namestitvah, v katerih je to dovoljeno. Ko polnite baterije mobilnih naprav, fotoaparatov, električnih koles in drugih naprav, ne preobremenjujte vtičnic. Tudi če je kajenje dovoljeno (kadilske sobe), nikoli ne kadite v postelji.

Bivanje v kampu: 

Prostor pred šotorom, počitniško prikolico in avtodomom očistite gorljivih snovi (iglice, suha trava, storži ipd.). V šotoru ne kuhajte. Pri postavitvi kuhalnika upoštevajte varno razdaljo od šotora, počitniške prikolice oziroma drugih gorljivih snovi. Za razsvetljavo ne uporabljate sveč. Uporabljajte svetila na baterije, elektriko ali sončno energijo (solarna svetila).Žar kurite samo na urejenih mestih, ki so v kampu določena in označena.

Uporaba in zadrževanje na plovilih:

V marini preverite, kje so gasilniki in hidranti s poltogo cevjo. Čeprav ste na vodi, je tudi na plovilih nevarnost požara velika, saj so narejena iz gorljivih snovi. Redno vzdržujte napeljave na plovilu. Ko točite gorivo, ne kadite. Če ste na križarjenju, upoštevajte varnostna navodila in prepovedi glede kajenja. 

Oktober mesec varstva pred požari 2013 - Koroški gasilski zavod - Poklicni gasilci Ravne na Koroškem

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja