Dan odprtih vrat 17.9.2023

Člani PGD Bizovik smo v nedeljo, 17. septembra, organizirali dan odprtih vrat, ki je potekal na igrišču Športnega društva Strmec. Dan odprtih vrat je bil organiziran z namenom predstavitve dela in opreme društva ter zbiranja sredstev za nakup javnega avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED).

Pripravili smo več zanimivih točk. Ob potoku smo obiskovalcem predstavili opremo za črpanje vode – potopne črpalke in muljno črpalko, ter izvedli prikaz črpanja vode iz potoka. Obiskovalci so si lahko ogledali in oblekli osebno zaščitno obleko gasilcev in obleko za gozdne požare ter si namestili izolirni dihalni aparat. Na ogled so bila postavljena tudi naša gasilska vozila, ki so si jih vsi lahko ogledali zunaj in znotraj ter se podučili o njihovi raznovrstni opremi. Prikazali smo, kaj se zgodi z vročim oljem, ko zagori in kako ga pravilno pogasiti, da ne pride do maščobne eksplozije – kar se še kako hitro lahko zgodi v domačem gospodinjstvu. Pokazali smo, kako ravnati z odprto jeklenko, če ta zagori, ter kako zagorijo in z vodo reagirajo nekatere lahke kovine.

Ker je bil dan odprtih vrat namenjen zbiranju sredstev za nakup AED, smo organizirali delavnico prve pomoči. Udeležencem smo prikazali temeljne postopke oživljanja – kako pristopiti k oboleli osebi, kako oceniti ali diha ter kako izvajati stise prsnega koša. Poudarili smo uporabo AED ter obiskovalcem pokazali, da je naprava varna ter z njo ne moremo škodovati obolelemu.

Z vašo udeležbo na delavnici ter s pomočjo vaših denarnih prispevkov, dragi krajani, nam je uspelo narediti Bizovik veliko bolj varen. Z veseljem vam sporočamo, da je na pročelju gasilskega doma že nameščen javno dostopen AED!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja