Pomoč po neurju v Lipovljanih 19.7.2023

V sredo, 19. julija, je Siško-moslavško županijo prizadelo nevihtno neurje z ogromno škode. Med najbolj prizadetimi je bila občina Lipovljani in njena okolica. Orkanski veter je lomil in podiral drevesa, veliko stanovanjskih in poslovnih objektov je ostalo brez celotne ali večine strehe, na nekaterih hišah pa so se podrli tudi oporni zidovi in dimniki. V soboto, 22. julija, smo prejeli klic poveljnice našega pobratenega društva DVD (Dobrovoljno vatrogasno društvo) Lipovljani, za pomoč pri odpravi posledic neurja. Ko smo dobili potrditev s strani Gasilske zveze Ljubljana, smo v roku dveh ur pripravili orodje in opremo ter z GVM krenili na pot proti Lipovljanom. Odprava je štela 5 naših članov. Prispeli smo v popoldanskih urah in z gasilci DVD Lipovljani takoj pričeli z delom. Naše delo je obsegalo predvsem umikanje dreves s cestišč, prekrivanje streh ter podiranje in obžagovanje dreves, katera so ogrožala poti in objekte. Z delom smo nadaljevali naslednji dan, ko smo pomagali tudi v okolici Lipovljanov, in sicer v krajih Piljenice in Kraljeva Velika.

Poleg našega društva so pomagala tudi druga hrvaška prostovoljna društva in poklicne gasilske enote. V času od začetka neurja, do našega odhoda domov, so gasilci opravili skupno že več kot 300 intervencij, njihova posredovanja pa so se nadaljevala še v naslednjih tednih. Največja težava na terenu, poleg poškodovanih objektov, je bilo tudi pomanjkanje električne energije in mobilnega omrežja, kar je oteževalo komunikacijo.

Da je bila situacija resna, smo se lahko prepričali tudi sami. Občani so nam razlagali, da so že več dni brez elektrike, po hišah so delovali le agregati, da so lahko imeli priklopljene vsaj hladilnike. Nekatera gospodinjstva so ostala tudi brez vode. Delavec s hrvaškega Elektra je dejal, da v zadnjih 35 letih ljudje še niso ostali brez elektrike dlje od 24 ur. Ko smo se čez mesec dni ponovno vrnili v Lipovljane, na Lipovljanske susrete, je bila situacija precej boljša. Veliko objektov je že bilo saniranih in posledice neurja niso bile več izrazite. V času avgustovskih poplav v Sloveniji smo od kolegov iz Lipovljanov prejeli klic, da so nam pripravljeni priti pomagati pri odpravi posledic. Ker Ljubljana ni bila pretirano prizadeta, njihova pomoč ni bila potrebna. Veseli nas, da uspešno sodelujemo in si medsebojno pomagamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja