Izlet v Hannover

8 gasilcev iz Bizovika je obiskalo dolgo pričakovani sejem Interschutz – največji gasilski sejem na svetu. Približno 90.000 obiskovalcev iz celega sveta je obiskalo sejem v Hannovru, mestu na severu Nemčije, ki slovi po največjih in najboljših sejmih. Sejem je potekal med 20. in 25. junijem. 

V društvu smo se odločili, da potovanje na sever Nemčije opravimo kar z našim GVM, ali po domače kombijem. V večernih sobotnih urah smo krenili na 1.000 km dolgo pot. Večina poti smo prevozili ponoči, zato smo se zaradi utrujenosti, vozniki menjevali na 2 uri. Na poti smo našemu članu pripravili majhno rojstnodnevno presenečenje. Približno ob 11. uri smo prispeli v vas, kjer smo rezervirano nastanitev. Nedelja je bil čas za počitek od naporne vožnje. Ponedeljek je bil otvoritveni dan, zato je bila velika gneča na sejmu. Zaradi velikosti in velikega števila razstavljavcev smo si sejem ogledovali dva dni. 

Velik poudarek na sejmu je bila digitalizacija, brezpilotna letala (droni) ter električna vozila.  

Videli smo veliko novih gasilskih vozil. Velik napredek je bil viden na gasilskih vozilih za gašenje požarov v naravi. Predvsem njihova velikost in opremljenost za vožnjo po terenu. Vse več se vlaga v programsko opremo, katera nudi kakovostno podporo pri vodenju intervencij. Brezpilotna letala so postali na intervencijah del vsakdana. Pogled iz zraka omogoča zelo dober pogled na situacijo in pomaga vodstvu pri vodenju intervencij, zato je bilo veliko ponudnikov z raznimi novostmi. Tudi v gasilskem svet prihajajo električna vozila, katera so že zelo dobro izpopolnjena in bodo v prihodnosti še bolj napredovala in si utirala pot na intervencijah.  

Meni osebno  je najbolj navdušil helikopter za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, ter zdravnik, kateri je razložil vsako podrobnost glede delovanja službe in uporabe helikopterja na intervencijah. Srčno upam, da bomo končno tudi mi v Sloveniji deležni take helikopterske pomoči. 

Sejem je bil zelo poučen in nadvse zanimiv in zagotovo ga bomo obiskali tudi v prihodnje.  

Hvala vodstvu PGD Bizovik, kateri nam je omogočil strokovno ekskurzijo. 

Miha Somrak 

Nekaj utrinkov z izleta, si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja