Kako lahko JAZ pomagam ob prometni nesreči?

Med pogovori, ki nanesejo na nudenje prve pomoči, vedno pridemo do podobnih zaključkov. Ljudje se bojijo/bojimo pristopiti, saj imamo v glavi zakoreninjeno, da bomo kaj naredili narobe. Iz takšnega izhodišča smo izhajali člani in članice PGD Bizovik, ko smo v soboto, 1.4.2017, v dopoldanskem času, pripravili delavnico za občane z naslovom: “Kako lahko JAZ pomagam ob prometni nesreči?” .
 
Na začetku smo pripravili krajše predavanje na omenjeno temo in predstavili kaj bi lahko storil vsak od nas, ki se znajde na nesreči kot udeleženec ali očividec. Nato pa smo nekaj besed in nazornih posnetkov namenili tudi vožnji ob zastojih na cestah, ki so nastanejo kot posledica prometne nesreče. Nato je sledila predstavitev kompleta avtomobilske prve pomoči. Praktično smo pokazali, kaj vse lahko z materialom postorimo. Hitro smo prišli do ugotovitve, da se v majhni škatli nahaja precej materiala, le pogumno ga je potrebno uporabiti.
Nato smo občanom in občankam ponudili možnost preizkusa svojih sposobnosti v primeru uporabe AED in oživljanja. Zaključili pa smo s simulacijo poteka prometne nesreče, vse od klica, prihoda gasilskih enot in do razreza poškodovanega vozila. 
Obenem smo pripravili tudi nekaj zabavnih dejavnosti za otroke, da so starši lahko sodelovali na delavnicah. Otroci so se zabavali ob spuščanju po napihljivem gasilskem domu. Tudi oni so, pod nadzorom naših mentorjev mladine, oskrbovali ponesrečence. Le da so pri njih ponesrečence predstavljale plišaste igračke.
 
Hvala za podporo ČS Golovec, podjetju DARS in Lekarnam Ljubljana, da smo lahko prisotne skromno obdarili. Hvala kolegom s PGD Vižmarje-Brod, kateri so s tehničnim vozilom sodelovali pri zaključnem prikazu dela na prometni nesreči. In seveda velika hvala vsem članom in članicam PGD Bizovik, ki so bili pripravljeni deliti svoje znanje in veščine za dobrobit ljubljančank in ljubljančanov. Odzivi prisotnih so bili več kot odlični, kar kaže da je takšno delo prava pot.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja