Kategorija in okolica

PGD Bizovik je na osnovi izračuna požarne nevarnosti razporejeno v III. kategorijo, kar pomeni, da ob opremi in tehniki, ki jo ta trenutek posreduje, mora delovati vsaj z 32 operativnimi člani. Zahtevo društvo krepko presega. 

Poziv na intervencijo največkrat pride preko pozivnikov in preko sms sporočil. Glede na vrsto intervencije se vodja odloča za uporabo vozil in tehnike. Na razpolago imamo tri vozila in čoln za reševanje iz vode. Vodja intervencije tudi odreja posameznike za izvajanje določenih nalog na intervenciji glede na usposobljenost in izšolano specialnost, nenazadnje tudi glede na izkušenost.

Vrste intervencij enote vadijo preko celega leta, tako praktično, kot teoretično. Udeležbe na intervencijah pa se tudi redno sporočajo na Center za obveščanje in Gasilsko brigado Ljubljana. Raznolikost požarnega obmocja na našem območju nas sili, da smo pripravljeni za različne vrste požarov kot tudi naravne nesreče. Gori nam lahko v 12. nadstropju stolpnice, ali pa v njeni kleti. Gori lahko bencinska črpalka ali nedostopni del sredi gozda. Ljubljanica nas opozarja, da je potencialna nevarnost tudi voda. Avtocesta pa zahteva še operacije na mostu in v predoru, s tem pa tudi dodatna znanja. Industrija sicer ni močna, je pa zelo raznolika (Totra in Olma) na obeh bregovih Ljubljanice. Ne moremo seveda izključiti niti elementarnih nesreč.

Glede na obseg in vrsto požara se izbere(jo) vozila med GVC 16/80, GVC 16/25 in GV1 z ustrezno pripadajočo opremo.

Vozila in gasilski dom so med seboj povezani z radijskimi zvezami, tako da je možna komunikacija v času intervencije ali kadarkoli. Ob tihem alarmiranju preko pozivnokov in sms obvestil se v gasilskem domu zbere več operativnih gasilcev. Do gasilnega doma pridejo gasilci peš, s kolesom, svojim avtomobilom itd. Vodja intervencije glede na zasedbo in vrsto intervencije razporedi posadke po avtomobilih za akcijo in odredi dežurnega v gasilskem domu. Slednji ostane pri radijskih zvezah zaradi morebitnih dodatnih informacij, ekipa pa glede na usposobljenost in izkušnje pomaga pri gašenju (reševanju). GD Bizovik meji na PGD Slape, PGD Sostro, PGD Štepanjsko naselje, PGD Rudnik in PGD Zg. Kašelj, PGD Orle in PGD Lipoglav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja