Množična nesreča GZ Ljubljana 5.6.2023

Beseda je dala besedo, je dala idejo in povezala lepo skupino ljudi z enako vizijo na gasilskih poteh. Na začetku je bil to le nedolžen telefonski pogovor, brez začrtane rdeče niti. Že ob zaključku pogovora pa je bil to plan za novo lepo zgodbo. PGD Postojna, skupaj z ZD Postojna, sedaj že lahko rečemo, tradicionalno pripravlja zelo uspešna in odmevna usposabljanja s področja tehničnega reševanja. Z vizijo povezovanja različnih intervencijskih služb se držijo pravila, da le če govorimo skupni jezik na terenu, smo lahko močni.

Ponudila se je priložnost, da delovišče, katero je bilo pripravljeno za potrebe seminarja »Obvladovanje množičnih nesreč 2023«, za svoje usposabljanje izkoristimo tudi prostovoljna gasilska društva Gasilske zveze Ljubljana. Takšne ponudbe nikakor ni za izpustiti. Zato se je v ponedeljek, 5. 6. 2023 na poligon pred PGD Postojna pripeljalo 70 pripadnikov gasilske strukture GZ Ljubljana s 13 vozili. Tečajniki so bili sestavljeni iz tehničnih reševalcev, gasilcev bolničarjev, članov Enote za podporo vodenju ter poveljstva GZ Ljubljana. Priprava kompleksnega usposabljanja je potekala v organizaciji Komisije za usposabljanje, Mentorjev Prve nujne medicinske pomoči ter poveljstva GZ Ljubljana. Omenjeno priložnost je izkoristilo tudi PGD Bizovik.

Na vaji smo sodelovali skupno s 7 člani. 2 člana sta sodelovala v skupini organizatorjev, 5 članov pa se je spopadlo z izzivom tehničnih posegov in reševanja. Ker je posredovanje prostovoljnih gasilskih društev GZ Ljubljana na množični prometni nesreči nevsakdanji dogodek, a vseeno imajo v svojih sestavih hidravlično orodje za posredovanje, smo želeli s to simulacijo ponuditi novo izkušnjo prav vsem nivojem. Poveljstvo GZ se je ukvarjalo z vodenjem intervencije, formiranjem štaba, vodenjem sektorjev. Enota za podporo vodenju je v novem okolju nudila podporo vodstvu.

Tehnični reševalci in bolničarji pa so imeli priložnost marsikatero nadobudno idejo posredovanja preizkusiti v konkretni praksi in preveriti ali je na terenu sploh izvedljiva.

Aktivnost na delovišču je trajala med 16:15 in 18:15. V tem času smo iz zverižene pločevine iznesli 23 poškodovanih oseb ter jih ustrezno predali na triažno mesto. Sledilo je dosledno pospravljanje opreme ter kratka analiza. Motivacija in pozitivna energija sta bili na visokem nivoju. To pa je tisto kar šteje in le to predstavlja močan temelj, da smo lahko v prihodnje samo še boljši. Celotna ekipa pa je proti Bizoviku odšla z novo neprecenljivo izkušnjo. Se vidimo naslednjič!

Suzana Anžur

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja