Ekskurzija veteranov GZ Ljubljana 4.10.2022

Po dveh letih premora, seveda zaradi pandemije, je Komisija za veterane GZ Lj spet organizirala strokovno ekskurzijo, tokrat na Kras, ki ga je letošnje poletje prizadel katastrofalni požar.

Na pot smo se podali 4. oktobra s tremi avtobusi, skupaj nas je bilo 138 veteranov iz 27 društev, od tega kar 5 veteranov iz našega društva.

Najprej smo obiskali Javni zavod za gasilno in reševalno službo Sežana, ki je poklicna gasilska enota s 33 zaposlenimi, od tega je 27 gasilcev in 2 serviserja ročnih gasilnih aparatov. Zavod opravlja preventivna in operativna dela v zvezi z varstvom pred požari ter zaščito in reševanje ob naravnih in drugih nesrečah na območju Divača, Hrpelje-Kozina, Komen in Sežana. Zavod in delo nam je predstavil Boris Budal, vodja preventive in namestnik poveljnika zavoda, ki nas je kasneje tudi spremljal na ogledu terena: Komen, Kostanjevica na Krasu, Opatje selo, pa vse do Cerja, kjer je divjal večdnevni požar.

Ogenj…dim…vročina…znoj…utrujenost…žeja…je bila stalnica vseh tistih domačinov in tudi gasilcev iz mnogih društev po Sloveniji, tudi iz Bizovika, ki so se tiste dni borili z ognjem in branili vasi in imetje pred ognjeno ujmo in uničenjem. Veter, veter počasi obrača in spet vse znova in znova. Veliko nevarnost so vsem, ki so se borili z ognjem, predstavljala še ne eksplodirana sredstva iz 1. svetovne vojne,ki so bila posejana po kamnitem terenu in so se ob veliki vročini tu pa tam aktivirala. S hvaležnostjo se je g. Budal spomnil vseh, seveda najprej operativcev, ki so v tistih vročih dneh prišli na pomoč.

Peljali smo se po požgani pokrajini, med ožganimi, počrnelimi drevesi, med njimi pa je tu in tam pokukal zelen grmič mladega ruja, ki mu je septembrski dež dal moč, da je spet pognal mladike.

In povzpeli smo se na rob kraške planote, na hrib Cerje (342 nmv) nad Vipavsko dolino.

Tu je postavljen, na pobudo društva TIGR, 25 m visok Pomnik miru, v spomin braniteljem slovenske zemlje, ki hrani dragocene zaklade zgodovine in umetnosti. Gradnja se je pričela leta 2001 in trajala do leta 2011. Dodatnih par let pa je bilo še potrebnih do končne ureditve s postavitvijo razstavnih eksponatov. Od tu se odpirajo razgledi na Jadransko morje, Furlansko nižino, Julijske Alpe in Vipavsko dolino. Naužili smo se veličastnih razgledov, kulture, spokojnosti in miru.

Dan pa smo zaključili s kosilom na turistični kmetiji Abram na Nanosu. Tu smo srečali tudi skoraj 300 kilogramsko zverino – medveda Metija, seveda je revež v ujetništvu. Še pri belem dnevu pa smo se podali v dolino, ker je cesta izredno ozka in problematična za srečevanje vozil, sploh, če je to avtobus.

Polni vtisov in zadovoljni smo proti večeru prišli domov v Ljubljano.

 

Marija Babnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja