Usposabljanje enote za iskanje in reševanje v urbanem okolju 4.11.2019

V ponedeljek, 4. novembra smo se v prostorih Gasilske brigade Ljubljana udeležili drugega dela usposabljanja ljubljanske enote, specializirane za iskanje in reševanje v urbanem okolju. Enota pravzaprav predstavlja neke vrste nad standard, ki ga Mestna občina Ljubljana omogoča prebivalcem in obiskovalcem mesta.

Enota smiselno sledi mednarodno uveljavljenim smernicam za iskanje reševanje v primerih porušitve objektov ob potresih v urbanih okoljih. Aktivnost usposabljanja spada v segment pripravljenosti posredovalcev na morebitne nesreče.

Po predstavitvi namena samega usposabljanja smo se izmenično urili na šestih v naprej predvidenih delovnih točkah:

  • Osnovni postopki nudenja prve pomoči ponesrečencem – ponovitev;
  • Reševanje poškodovane osebe z višine s pomočjo lestev in koritastih nosil;
  • Postavitev delovišča zdravstvene oskrbe;
  • Dekontaminacija prebivalstva;
  • Izdelava odprtin za dostop do zasutih;
  • Varno delo na višini – 2. stopnja.

Udeleženci usposabljanja smo operativni gasilci ljubljanskih prostovoljnih gasilskih društev, gasilci Gasilske brigade Ljubljana, vodniki reševalnih psov, reševalci Reševalne postaje Ljubljana ter pripadniki Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo pri Mestni občini Ljubljana.

Cilj usposabljanja je obnavljanje in nadgradnja znanja ter veščin za potrebe reševanja. Ključni poudarek pa je seveda odlično timsko sodelovanje različnih intervencijskih služb na mestu nesreče.

Besedilo: FB stran GBL

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja